12
áPR
2018

Roma Kultúra Napja Békésen

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából megrendezték a Roma Kultúra napját 2018. április 9-én Békésen, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a GFF Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium közös szervezésében.

Ebből az alkalomból középiskolás fiataloknak Pályaorientációs és Érzékenyítő csoportfoglalkozásokat tartottak a SZKRSZ tagjai és munkatársai. A fiatalokat három csoportra osztották, és beindult a forgószínpad…

Témáink/Tematikus csoportok:
• Roma – magyar identitás – Identitáserősítés! Az légy, aki vagy!
Felelősei: Mészáros Ferenc igazgató és Hegedűs József hallgató
• Roma- magyar együttélés –Tolerancia vs. Szeretet!
Felelősei: Tóth Krisztina tanulmányi vezető és Váczi Barbara hallgató
• (Tovább) tanulási motivációk – Törj ki a csendből!
Felelősei: Rák Ágnes pedagógiai munkatárs és Flóra Ella hallgató

 

 

 

 

 

 

 

A kettős identitásról és az együttélésről szóló beszélgetéseket közös éneklés színesítette, a szakkollégisták saját élettörténetükkel adtak nyomatékot a mondanivalónak. A rendezvényen bemutatták a szegedi szakkollégium patrónusi programját, illetve azokat a további eszközöket, melyek hatékony segítséget adnak a hátrányos helyzetű fiataloknak tervek megvalósításához.

A foglalkozások után Oláh Gergő programján vettek részt a fiatalok a békési művelődési házban. Az X-Faktor egyik korábbi győztese motivációs előadásában tapasztalatait igyekezett átadni a fiataloknak, felhívni a figyelmet arra, hogy most vannak abban a korban, amikor el kell dönteniük, hogy mit akarnak elérni az életben és mit hajlandók tenni érte. Gondolatébresztő mondanivalóját dalaival színesítette, több népszerű számát is elénekelte.
A programsorozatot közös ebéd zárta: személyesen Ásós Géza, a békési cigány vendéglő, a Kira tulajdonosa készített erre az alkalomra hagyományos cigány töltött káposztát, valamint bodagot.