16
OKT
2014

V. KRSZH konferencia – Szeged

A Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózatának ötödik találkozóját idén 2014. szeptember 26-28. között „Elsősorban rajtad múlik” címmel rendezték meg Szegeden. A konferencia helyszíneit a szegedi Novotel Hotel és a Gál Ferenc Főiskola biztosította a részt-vevők számára.

 

Csoportkép

A KRSZH 2011-ben indult el, hogy a fiatal, értelmiségi pályára lépő cigány egyetemistáknak lakhatást, anyagi támogatást és képzési lehetőségeket biztosítson. Hálózatunknak kezdetben mintegy száz hallgatója volt, ehhez képest tavaly ősztől már több mint 170 hallgató hálózattag. A szakkollégiumok további célja még, hogy a hallgatók cigány identitását megőrizzék, keresztény szellemben nevelkedjenek, sokoldalúakká és nyitottak legyenek a fejlődésre és keresztény közösségek képviseletére.
A konferencia megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, elmondta, hogy a találkozás lehetőséget teremt az őszinte beszédre, egymás meghallgatására és a közös gondol-kodásra. Mint minden társadalomnak, Magyarországnak is szüksége van olyan értelmiségiekre, akik saját világukról hitelesen tudnak beszélni, ezért a miniszter, Vályi Nagy Ervin, teológus szavaival arra kért minket, hogy váljunk „a magyar-roma világ szeizmográfjává”, és jelezzük azt, hogy jó vagy rossz irányba fordulnak a dolgok. Ezen kívül az egyén felelősségére és a közösségi szellem fontosságára is felhívta figyelmünket. (forrás: balogzoltan.hu)
A megnyitó után a roma holokauszt (Porajmos) hetvenedik évfordulója alkalmából a Khamoro Budapest Band és a Jezsuita Roma Szakkollégium közös együttműködéséből megszületett az O Zibano (A vonat) című táncdrámát nézhettük meg. Az előadás után a miniszter bemutatta Reinhard Florian Hazavágytam, Kelet-Poroszországba! (Hogyan élte túl a népirtást egy német szintó?) című könyvét.

Másnap reggel a Gál Ferenc Főiskola Klebersberg termében halhattuk többek között Balog Zoltán, miniszter, Farkas Flórián, ORÖ elnök, Makkai László, a KRSZH elnökének beszédét. Délután kiscsoportos fakultatív városnézésre invitáltak minket, majd este a dómban egy ko-moly zenei koncertet hallgathattunk meg. A koncert után a JRSZ zenészei örömzenével szó-rakoztatták a táncolni vágyókat. Vasárnap „Kérdezd a minisztert” címmel párbeszédre hívott minket Balog Zoltán miniszter úr. A párbeszédet Farkas András, a Jezsuita Roma Szakkollé-gium szakkollégistája vezette le. A párbeszéddel véget ért az ötödik alkalommal megrendezett KRSZH konferencia.

A KRSZH találkozókat, mi kollégisták is nagyon fontosnak tartjuk, hiszen ez egy olyan alka-lom, amikor mind az öt szakkollégium együtt lehet. Ilyenkor ismerhetjük meg a szakkollégi-umok működését és egymást is egy kicsit jobban. A konferenciák alkalmasak, hogy megin-duljon az egymás közötti párbeszéd és kapcsolatokat építsünk ki a jövőre nézve. Köszönetet szeretnénk mondani a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tagjainak és vezetőinek, va-lamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy idén újra megrendezték a KRSZH őszi konferenciáját.

Balogh Krisztina
JRSZ