03
MáR
2015

Szegediek nyerték az idei focitornát

 

krszh_gyoztes_csapat

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium csapata nyerte a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) labdarúgó-kupáját.

Február 28-án immár harmadik alkalommal rendezték meg a KRSZH Focikupát. Miskolc és Debrecen után Nyíregyháza, az Evangélikus Roma Szakkollégium adott otthont az öt szakkollégiumot összefogó sportrendezvénynek. A nyíregyházi, debreceni, miskolci, budapesti és szegedi roma szakkollégisták idén a foci mellett röplabdában is összemérhették erejüket.

Az eseményen részt vett Fabiny Tamás evangélikus- és Kocsis Fülöp görögkatolikus püspökök, valamint Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője is.

krszh_kocsis_fulop_puspok

„Kell egy csapat!” – kezdte megnyitó beszédét Fabiny Tamás evangélikus püspök – megidézve a legendás film legendás mosodását, Minarik Edét s utalt arra, hogy Jézus is hasonlóképpen hívta meg saját „csapatába” tanítványait. Kiemelte, hogy a sportszerűség a keresztény ember számára a Krisztus-szerűséget jelenti. Beszédében Lázár Ervin Foci című írását is idézte, melyben a szerző kisfia azt firtatja, hogy Isten szokott-e focizni. Lázár Ervin ezt írja: „– Istenem – motyogom magamban –, mi az neked, tedd meg már, ha ez a gyerek annyira kéri. Állj be öt percre. Vagy kettőre. Akárha láthatatlanul is. Segítsd ezt a szegény csetlő-botló csapatot. S ha már itt jársz köztünk és volt öt perced a focira, miután leveszed a szerelésed, lezuhanyozol és újra utcai ruhába öltözöl, ne hagyj itt rögtön bennünket. Mert nemcsak a csapat csetlik-botlik. Állj egy kicsit a hátunk mögé, tedd a vállunkra a kezed.”

A kezdőrúgást Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök végezte el, majd az EMMI Államtitkárság munkatársai és a helyi lelkészek játszották a nyitómeccset. Ezután a roma szakkollégiumok csaptak össze a foci- majd a röplabda pályán. A mérkőzések magas színvonalon, sportszerűen és a lelkes szurkolói csapat biztatásának köszönhetően kiváló hangulatban zajlottak. A sport közösségformáló ereje, ahogyan azt az előző évek tornái során is tapasztalhattuk, ismét megmutatkozott.

krszh_meszaros_ferenc_igazgato

A torna első díját 2015-ben futball- és röplabda kategóriában is a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium nyerte, az egyéni díjazottak között a torna gólkirálya címet Berta Arnold, a Szokeresz hallgatója hozhatta haza. A hagyományoknak megfelelően az aranyéremmel együtt Szeged nyerte a 2016-os torna megrendezési jogát is.

 

Forrás: SZEGEDma.hu