12
MáR
2018

Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciája 1.

Szegeden rendezték meg a Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciáját 2018. március 9-én, lehetőséget teremtve a roma szakkollégistáknak a szakterületükhöz tartozó tudományos kutatásuk és eddigi eredményeik bemutatására. A cím mögé illesztett 1-es szám nyilvánvalóvá teszi a hagyományteremtő szándékot. A hiánypótló esemény arra is felhívta a figyelmet, hogy a társadalmi felemelkedésben nélkülözhetetlen eszköz az oktatás, a tudományos kutatás. A konferencián a hallgatói előadások mellett a cigányok tudományos életben betöltött szerepéről, és a roma értelmiség életéről, lehetőségeiről is szó esett.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kiemelte köszöntőjében: noha a roma társadalmon belül csekély a diplomások aránya, szükség van minél több példaképre, mert a mélyszegénységből való kiemelkedés lehetséges útja a tanuláson keresztül vezet. Fontos, hogy tudjuk és megünnepeljük, ha valaki közülük sikereket ért el.
Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, majd Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora is kiemelte, hogy a szegedi felsőoktatási intézmények életben mennyire fontos helyet foglal el a fiatal kutatók és leendő kollégák támogatása, felkarolása.

A roma szakkollégiumok programjainak sarkalatos pontja a hallgatók tudományos életbe való bevezetése. Ezért is kiemelt fontosságú, hogy a fiatalok a konferencia keretében, hozzáértő bizottság előtt tudtak bemutatkozni kutatásaikkal. Az első alkalommal megrendezett konferencia célja a hagyományteremtés is – mondta el Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója, a konferencia házigazdája – , bíznak tehát abban, hogy a felnövekvő roma értelmiség számára a jövőben is adott lesz ez a fórum.

A részvevő ifjú kutatók sokféle témát vonultattak fel. Elhangzottak jogi, gazdasági, irodalmi, társadalomtudományi, illetve a magyarországi cigányság helyzetét és lehetőségeit bemutató előadások is.

A rendező Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium számára különösen fontos a tudományos munka támogatása. Az elmúlt 5 évben több mint 75 hallgató felsőoktatási tanulmányait segítették, akiknek közel 20%-a végezett tudományos munkát. Ezt összegezték – még az országos előtt -, egy házi konferencia keretében megtartott könyvbemutatón.

Az elmúlt 5 év tutori programjának eredményességét dokumentálva 18 jelenlegi és alumni hallgató tudományos tevékenységét mutatja be a KUTATÓMUNKÁK a Szokereszben címmel megjelent kötet, melynek szerkesztője Kalányos Krisztina, a tutori program felelőse és megálmodója a szegedi szakkollégiumban.
A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium életében jelentős mérföldkő a kötet megjelenése. A hallgatók számára fontos a tudományosság, a kutatásokban való részvétel. Az egyes szakterületekben jártas egyetemi oktatók támogatják törekvéseiket, segítik őket saját témájuk megtalálásában és érdeklődési körüknek megfelelő tudományos tevékenység végzésében.

Nem véletlen, hogy a roma szakkollégisták egy része a magyarországi cigányság helyzetét vizsgálja és mutatja be. A tanulmányok sokszínű képet mutatnak a roma diákok beilleszkedései nehézségeiről, illetve a felnőttek munkaerőpiaci problémáiról. A könyvben a pedagógiai és szociológiai nézőpont mellett, jogi aspektust vizsgáló kutatások absztraktját is olvashatjuk. A roma lakosságot érintő kérdéseken túl orvosi, történeti, gazdasági és vallástudományi szemlélettel is találkozhatnak, akik kezükbe veszik a kötetet és elolvassák a Szokeresz-tagok kutatásainak összefoglalását.