30
SZE
2013

Kövér Lászlónál jártunk az Országházban

 Szeptember 26-án, csütörtökön, országgyűlésünk házelnöke, Kövér László a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat diákjait és vezetőit fogadta a parlamentben. A találkozón a budapesti Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium, a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, a debreceni református Wáli István Cigány Szakkollégium, az  Magyarországi Evangélikus  Egyház Roma Szakkollégium Nyíregyházáról és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói vettek részt.

 Az Országház munkatársai és a házelnök egy előre megtervezett programmal készültek nekünk. Elsőként megtekinthettük az épület látogatható részeit, az Üléstermet, a Delegációs termet, a Kupolacsarnokban a koronázási jelvényeket és a koronát. Majd egy személyes beszélgetésre invitáltak minket, végül pedig egy fogadáson vehettünk részt. Mindezek után a Díszőrség bemutatóját is megtekinthettük.

Kövér László készségesen és barátságosan válaszolt a feltett kérdéseinkre. Előtte az öt jelenlévő szakkollégium képviselőinek  lehetősége nyílt egy rövid bemutatkozásra. Kollégiumunkból Fehér György szólalt fel, aki beszédében elmondta, hogy csak közös erővel és erős akarattal tudjuk megvalósítani az álmainkat. Kövér László elmondta, jelenleg a teljes roma közösség egy százalékának van felsőfokú végzettsége, és még sok víznek kell lefolynia a Dunán ahhoz, hogy legalább tíz százalékra javuljon ez az arány. A fejlődéshez elengedhetetlenül szükségünk van egy követendő mintára, amihez nagy segítséget nyújtanak a szakkollégiumok. Saját tapasztalataira utalt, hiszen ő is szakkollégista volt egyetemista korában. Beszédében emlékeztetett arra, hogy idén ünneplik a Bibó Szakkollégium fennállásának harmincadik évfordulóját, amely nélkül a Fidesz nem jöhetett volna létre, és ő sem tölthetné be jelenlegi tisztségét.

A szakkollégiumok példaadásra tanítanak, ezért a házelnök arra kért minket, hogy keresztény szemléletben, a kölcsönös szeretet és elfogadás útján próbáljuk megoldani a felmerülő problémákat.

A beszélgetést követően és a közös fotózás után a szakkollégiumok diákjai átadták a házelnöknek szánt ajándékokat. A Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium nevében Balogh Krisztina nyújtotta át az ajándékot, majd ő vette át a házelnök ajándékát, a Magyarország Alaptörvényének díszkiadását.

Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni a házelnök meghívását. Reméljük többször is lehetőségünk nyílik ilyen színvonalas programon részt vennünk.

Az Echo Tv riportját ide KATTINTVA tekinthetik meg.

Balogh Krisztina- JRSZ