04
MáR
2015

Kell egy csapat! – Keresztény Roma Szakkollégiumok focikupája zajlott Nyíregyházán

Nyíregyháza – Budapesti, debreceni, miskolci, nyíregyházi és szegedi főiskolai illetve egyetemi hallgatók adtak egymásnak randevút a mögöttünk hagyott hét végén, Nyíregyházán: közösségi és sport-programot szervezett az Evangélikus Roma Szakkollégium. Péntek este Ferenczi György és a Rackajam, valamint Roby Lakatos koncertjének élményével ajándékozták meg a résztvevőket, szombaton pedig labdarúgó- és röplabda-tornát rendeztek.

DSC_0471

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatba tömörült öt intézmény rendszeresen tart közös programot – jobbára konferenciákat és szemináriumokat – , de a sportról és felhőtlen együttlétről szóló alkalmat is sikerült már hagyománnyá nemesíteniük. A III. Foci Kupáról szólva, mint szokást említhetjük, hogy az előző évi nyertes szervezheti a tornát, tavaly Debrecenben, amikor a Wáli István Református Cigány Szakkollégium volt a rendező, a női és a férfi tornát is az evangélikus intézmény hallgatói nyerték.

Nyíregyházán most először tartottak egyébként is közös alkalmat az öt keresztény szakkollégiumnak, az Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatói ezért városnéző sétára vitték érkezés után a vendégeket. Ez azért kihívás, mert általában ők sem nyíregyháziak, hanem a Nyíregyházi Főiskolán vagy a Debreceni Egyetem itt működő Egészségügyi Karán tanulnak. Az Evangélikus Nagytemplomtól, illetve az evangélikus intézményeket tömörítő városrésztől a belváros túlsó végéig, vagyis az „ágostai hitvallású tót ajkú telepesek” behozatala előtt tisztelgő Városalapító atyák szobráig ért a szakkollégisták alkalmi idegenvezetése.

Péntek este a Nyíregyházi Főiskola Nagyelőadójában Ferenczi György és a Rackajam különleges koncertje előtt Laborczi Géza, az ERSZK igazgató tanácsának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az öt koncertből álló sorozat záró darabja is azt a felismerést hivatott erősíteni, miszerint érkezzünk is bárhonnan, a kulturális élmény közelebb visz bennünket egymáshoz. A koncertsorozat társszervezője, a Gryllus Kiadót képviselő Gryllus Dániel pedig arra emlékeztetett, hogy az együttműködés, az együttélés alapja a kölcsönös elfogadás kell, hogy legyen. A színpadra lépő művészek ennek ékes bizonyságát adták, hisz a Rackajam fúziós zenét játszik, amiben a magyar népzenének kitüntetett szerep jut, a magyar költők verseiről most nem is szólva. A roma zenészekkel kiegészült formáció – Farkas Mihály, Ökrös Károly, de mindenek előtt Roby Lakatos, a világhírű dzsesszhegedűs – fantasztikus hangulatot varázsolt a Nyíregyházi Főiskola Nagyelőadójának színpadára. A csárdás-jam-mel színesített jazzkoncertet moldvai táncház követte a Sugalló együttes közreműködésével.

A szombati III. KRSZH Focikupa megnyitását dr. Fabiny Tamás, a MEE Északi egyházkerület püspöke vállalta magára, megidézve Sándor Pál Régi idők focija című filmjének szállóigévé vált mondatát: Kell egy csapat! Jézus csapata se volt valami könnyű helyzetben – folytatta a gondolatmenetet: „Péter, a kapitány még csak hagyján, de Jakab és János fiatal és tapasztalatlan, Simon olykor túlzottan is kemény játékos, no és Júdás, aki akkorát hibázott, hogy eltiltották örökre… Ennek a csapatnak is meg kellett harcolnia, hogy egyáltalán a pályán maradhasson!” De nem kell mindig győzni, illetve lehet úgy is győzni, hogy veszít az ember – fűzte gondolatmenetét Fabiny Tamás, majd Lázár Ervin novellájából idézve hökkentette meg sportos hallgatóságát: „Isten szokott focizni?”

A Filo SportCentrum közönségét Sztojka Attila, az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának (TFFA) főosztályvezetője is köszöntötte, de még mielőtt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi egyházmegye püspöke elvégezhette volna a kezdőrúgást, az ERSZK hallgatói eltértek a forgatókönyvtől: születésnapja alkalmából köszöntötték Molnár Erzsébetet, az Evangélikus Roma Szakkollégium intézményvezetőjét.

A torna nyitómérkőzését az EMMI TFFA és a helyi evangélikus lelkészekből illetve az ERSZK tanáraiból verbuválódott közös csapat játszotta, Sztojka Attila együttese lendületes, jó játékkal már 3-0-ra vezetett, amikor a meccs végéhez közeledve Vo Khanh Toan, alias Toni, az ERSZK vietnami pszichológusa kapuba sóhajtotta a hazaiak becsületgólját! (3-1)

Ezt követően egymás után mérkőztek a szakkollégiumok:

Férfiak:

ERSZK Nyíregyháza – Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium: 3-1

Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium – Jezsuita Roma Szakkollégium ,Budapest: 6-0

Miskolc-Szeged: 1-1

Nyíregyháza-Budapest: 1-1

Nők:

Miskolc-Nyíregyháza: 1-2

Szeged-Nyíregyháza: 1-1

Budapest-Miskolc: 1-0

Röplabda:

Nyíregyháza-Szeged: 7-11

Szeged-Debrecen: 11-9

Debrecen-Nyíregyháza: 12-10

A férfi futball-tornát jobb gólaránnyal a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium nyerte a házigazdák előtt, harmadik helyen a JRSZK végzett, nőknél megőrizte elsőségét az ERSZK, s mivel röplabdában is a szegediek nyertek, ők vihették haza a most alapított vándorserleget, és a jövő évi torna rendezésének jogát.

Nyíregyháza jó hangulatú, szeretetteljes programot szervezett a roma főiskolásokat és egyetemistákat támogató szakkollégiumoknak. Különleges élmény volt látni, milyen szívvel-lélekkel küzdöttek a fiatalok saját intézményükért a torna minden egyes mérkőzésén. Amikor pedig az eredmények összesítésére vártak, újra birtokba vették a műfüves pályát: pirosban játszó görögkatolikusok, zöldben futkározó jezsuiták, fehérbe öltözött evangélikusok keveredtek, hogy ki kivel van, csak ők tudták – de tudták! Minden gólt megtapsolt mindenki, de hogy végül is ennek a meccsnek mi lett a vége, azt senki se tudta. Hacsak nem az a felismerés, hogy együttműködés nélkül nem megy, se a sportban, se az életben.

Forrás: evangelikus.hu

Szöveg és fotó: Veszprémi Erzsébet