12
DEC
2014

Gyülekezeti kerekasztal – Advent a kertvárosban

Szöveg és fotó: Veszprémi Erzsébet
Nyíregyháza – Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára látogatott 2014. december 7-én az Evangélikus Roma Szakkollégium Gyülekezeti kerekasztal című programjára, Nyíregyházára. A legizgalmasabb kérdés, amire a szakkollégisták választ vártak a helyettes államtitkártól az volt, hogy mi történik intézményükkel 2015 júliusa után, amikor is kitelik a TÁMOP-projekt finanszírozási ideje, vagyis megszűnik az Európai Unió támogatása.

DSC_0833
Mint Langerné Victor Katalin szavaiból kitűnt, ez a kérdés sokakat izgat mind a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat keretében, mind pedig az EMMI berkeiben, illetve azokban a roma értelmiségi körökben, ahol fontos kérdés a hazai cigányság sorsa, felemelkedése. Mint mondta, a szakkollégium olyan különleges forma, mely nehezen illeszkedik az intézményrendszerbe, ugyanakkor olyan befektetés a jövőbe, melynek megtérülésével kapcsolatban nem szabad türelmetlennek lenni. Az eredetileg óvónő végzettségű Langerné arra emlékeztetett, hogy a manapság teljesen természetes és elfogadott óvodáknak 30-40 évre volt szükségük, a cigány/roma szakkollégiumok négy év után máris jól állnak, kezdenek elfogadott intézmények lenni. Mivel a szegénységet soha nem lehet teljesen felszámolni, a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányait segítő szakkollégiumokra hosszú távon is szükség lesz. Ennek módját, formáját tavaszig meg kell találni – szögezte le Langerné Victor Katalin, aki maga is választ, visszaigazolást várt a szakkollégistáktól arra, hogy milyen a szakkollégium elfogadottsága a kortársak, szaktársak, illetve a felsőoktatási intézmények körében. A beszélgetésből az tűnt ki, amit a társadalomtudományokkal foglalkozók már rég tudnak: akiknek elegendő ismeretük, pontos tudásuk van a magyarországi cigányok helyzetéről, azok rokonszenvvel, együttérzéssel tekintenek rájuk, a többiek pedig sok negatív elemet tartalmazó előítélettel. A vendég osztotta a szakkollégium vezetőjének, Molnár Erzsébet lelkipásztornak az aggodalmát, a szigorodó felvételi követelmények közepette vajon hogyan lesznek roma hallgatói a jövőben a hazai felsőoktatási intézményeknek…

A közösségi program keretében ezt követően kiállítás nyílt a néhai autodidakta festő, Nagyváti Pál alkotásaiból, akinek sokak által szeretett és tisztelt alakját, gondolatait videofilmen idézték vissza, az egykori kántorról, majd gyülekezeti felügyelőről utóda, Csengeri Tamás illetve a gyülekezet lelkésze, Laborczi Géza beszélt.

A nyíregyházi-kertvárosi gyülekezeti központ megélénkült a nap végén: adventi vásárt, csereberét rendeztek az egyházi intézmények klienseinek és munkatársainak kézműves termékeiből, felajánlásaiból. Standot állított az Evangélikus Roma Szakkollégiumon kívül a hajléktalanellátással foglalkozó Oltalom Szeretetszolgálat, illetve a Családok átmeneti otthona, valamint a Joób Olivér Szeretetintézmény is, valamint a gyülekezet tagjai, a baba-mama klub is tett felajánlásokat. Az adventi vásár bevételét a gyülekezet a rászorulók segítésére költi.

 

Forrás: evangelikus.hu