12
DEC
2014

Előadásokkal bizonyítottak a roma szakkollégium diákjai

Nyíregyháza – Tehetségnapot tartott az Evangélikus Roma Szakkollégium 2014. november 26-án, a Nyíregyházi Főiskola Könyvtárának rendezvénytermében.

1003284_473079829441076_1196092524_n

A roma hallgatók felsőoktatási előmenetelét, a hátrányos helyzet kiküszöbölését célul tűző oktatási műhelyben kezdettől fontosnak tartják, hogy a szakkollégistákat bekapcsolják a főiskolákon, egyetemeken folyó tudományos munkába. A negyedik tanéve működő szakkollégiumban máris beérett ez a törekvés, a Debreceni Egyetem Orvos-Egészségügyi Centrum Egészségügyi Karán négyen tartottak előadást a közelmúltban megtartott tudományos diákköri konferencián saját kutatásaik alapján.

A szakkollégium rendezvényén most újabb diákok is megmutatkoztak. Horváth Ida, szociális munkás hallgató „A cigányok is zsidóznak, a zsidók is cigányoznak” címmel tartott előadást, arról a borsodi falvakban végzett előítélet-csökkentő munkáról, amelyben egyébként maga is részt vesz.

Jéri János szociális munka szakos hallgató a „Cigány holokauszthoz vezető út Nyíregyházán” című előadását mutatta be, míg Virág Ádám szociális gazdaság mesterképzésben tanuló diák a „Természetes védőháló Nyíregyházán” című kutatását adta elő.

Orgován Lilla, a Nyíregyházi Főiskola tanító szakos hallgatója most próbálkozott először a nyilvános szerepléssel: a tanítóvá válás nehézségeiről és szépségéről beszélt a Tehetségnap közönségének.

Arató Andrea, ugyancsak a DE Egészségügyi Kar szociális gazdaság mesterszakos hallgatója a Lutheránus Női Világkongresszusról számolt be, melyet októberben rendeztek Wittenbergben. 13 ország 16 résztvevője között egy szerb cigánylánnyal ketten képviselték Európát az angol nyelvű, egyhetes konferencián, ahol a képviselt országok sajátos helyzete mellett a női szerepek megismerése volt a téma.

Az Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatói a Nyíregyházi Főiskolán és a Debreceni Egyetem Nyíregyházán működő karán tanulnak, jellemzően nem tudósképzésben vesznek részt, hanem nagyon is gyakorlatorientált szakokon tanulnak, azzal az ambícióval, hogy jól képzett szakemberként a cigányság felemelkedésén, a romák integrációján dolgozzanak. Az azonban fontos, hogy a diákévek alatt a tudományos kutatásba is bepillantást nyernek.

Veszprémi Erzsébet

Forrás:  Evangélikus Roma Szakkollégiumtehetségnap